top of page
Търсене

3 ключови тенденции в строителството, които да следите през 2023 г.

2022 г. стартира успешно за строителната индустрия, но беше посрещната с насрещен вятър, включващ нарастващи разходи и недостига на работна ръка. Как предприятията могат да се ориентират в продължаващата нестабилност, за да просперират на конкурентния пазар? Ето три тенденции в инженеринга и строителната индустрия, които могат да помогнат на компаниите да се диференцират и да постигнат растеж през настоящата година.



  • Динамичните пазари

Сегментите на индустрията се характеризират с различни траектории на растеж и засилена конкуренция


2023 г. може да се окаже различна година за индустрията, с повишена несигурност поради високата инфлация, нарастващите лихвени проценти и раздвоението в различните индустриални сегменти. Дружествата следят как ще се развият изоставащите им поръчки през 2023 г., особено през втората половина на годината. Макар че много компании имат значителни изоставания (по-специално в строителството, свързано с енергетиката, и в центровете за данни), с навлизането в края на втората половина на 2023 г. те могат да видят въздействието на потенциалното икономическо забавяне върху доставките си.


  • Нови технологии

Разработчиците и изпълнителите продължават да инвестират в нови технологии за повишаване на ефективността


Макар че в миналото секторът на строителството да е бил бавен в интегрирането и възприемането на цифровите технологии, сега участниците в индустрията обръщат все по-голямо внимание на нововъзникващите технологии и ги използват. Повечето строителни компании използват цифрови технологии, за да разширят бизнес възможностите и да увеличат печалбите си чрез намаляване на разходите в дългосрочен план и подобряване на изпълнението на проектите. Освен това, с увеличаването на нарушенията в глобалната верига за доставки, засилването на конкуренцията, недостига на работници и рязкото покачване на цените на материалите, необходимостта от цифрова трансформация в строителството стана много по-силна.


  • Верига за доставки

Удълженото време за изпълнение и променливите разходи за материали оказват натиск върху маржовете


През последните две години след пандемията COVID-19, затрудненията в транспорта и геополитическата несигурност разкриха слабите звена във веригата за доставки на строителните компании. Очаква се тези продължаващи смущения да подтикнат строителната индустрия към нови бизнес модели, подкрепени от нови екосистеми, които въвеждат иновативни продукти и услуги, за да обслужват уникалните нужди на различните крайни пазари.



Това са част от тенденции в строителната индустрия, които трябва да бъдат следени през 2023 г. Те несъмнено ще повлияят на настоящите строителни проекти и на тези, които са в процес на подготовка.


94 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page