top of page
Търсене

Безопасност на строителната площадка



Тази седмица се включваме в инициативата „Седмица на безопасността в строителството“, която се отбелязва в световен мащаб. Затова започваме дискусия по темата като споделяме с Вас задължителни правила за безопасна работа на строителната площадка.


Работата в строителният сектор крие много рискове.Те могат да бъдат избегнати чрез добра организация на работния процес, планиране, наемане на квалифицирани работници и осигуряване на мерки за безопасност и защита.


Достъпът до строителната площадка трябва да е безопасен и да са изпълнени следните условия:

  • пътеките за достъп се обозначават и са в добро състояние;

  • липсват опасни ръбове, периферии и няма вероятност от падане;

  • дупките са покрити и обезопасени;

  • площадката е подредена, а материалите се складират безопасно;

  • площадката е добре осветена.


Носенето на защитна каска, предпазни обувки и подходящо работно облекло са задължителни за работата на строителната площадка.

Изборът на работно облекло трябва да е съобразен с извършваната дейност и по никакъв начин да не затруднява движенията и да не възпрепятства работния процес.

В строителната дейност рискът от нараняване на главата е доста голям. Именно затова носенето на предпазна каска е задължително, най-вече при работа около скеле, повдигащи устройства, кофражни и монтажно-демонтажни дейности. Каските трябва да са подбрани така, че да прилягат добре на главата, да са удобни и отново съобразени с извършваната дейност.

Освен задължителни части от облеклото и аксесоари за крайниците, редица строителни дейности налагат използването на допълнителна екипировка или специално защитно оборудване. Най-често това е специална екипировка, предназначена за работа на височина – кули, стълбове, монтаж на голяма височина, монтаж на топлоизолация и др., където съществуват рискове от падане.


Няма място за компромиси, когато става въпрос за осигуряване на сигурността на хората на работното им място. Добрите практики за безопасност в строителството водят до намаляване на риска от злополуки по време на работа на строителната площадка.



37 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page