top of page
Търсене

Роботизацията в строителната индустрияБезопасността и опазването на околната среда са от главните фактори, които насърчават компаниите да инвестират в роботиката.


9 от 10 строителни предприятия прогнозират, че до 2030 г. ще настъпи криза на ръчния труд, а 81% заявяват, че ще въведат роботи в работния процес през следващите 10 години.


Роботизираната автоматизация предлага много възможности за повишаване на производителността, ефективността и гъвкавостта на производството в цялата строителна индустрия. Например извън строителната площадка може да се автоматизира производството на модулни къщи и строителни компоненти. А на самите строителни площадки - роботизирано заваряване, обработка на материали, роботизирано 3D принтиране на къщи и персонализирани конструкции.


В глобално проучване на ABB Robotics, проведено сред 1900 големи и малки строителни предприятия в Европа, САЩ и Китай, 91% от тях заявяват, че са изправени пред криза на работните кадри, а 44% казват, че изпитват затруднения при набирането на персонал за работа в строителството. Подобряването на здравословните и безопасни условия на труд на строителните обекти е приоритет за 42% от компаниите, взели част от проучването, а същият процент заявяват, че околната среда е ключов фактор за роботизация на индустрията.


81% от строителните компании заявяват, че ще въведат или увеличат използването на роботи и автоматизация през следващото десетилетие. В проучването става ясно, че само 55% от строителните фирми използват роботи, в сравнение с 84% в автомобилостроенето и 79% в производството.


Предимствата на роботите в строителната индустрия


Безопасност на строителната площадка - внедряването на роботи и автоматизация на строителните площадки дава възможност за подобряване на мерките за безопасност на работната сила. Роботите могат да се управляват от по-безопасна зона, като се елиминира необходимостта от физически достъп до опасното място.

Повишаване на ефективността - води до по-голяма ефективност на работата, тъй като строителните роботи са проектирани и програмирани за по-голяма ефективност.


Повишена точност - в сравнение с човешкия труд, роботите са много точни. Включването на технологията на роботиката елиминира вероятността от човешки грешки, като осигурява изключително точни резултати.


Ефективност по отношение на времето и разходите - както е известно, роботите са по-бързи и по-продуктивни в сравнение с ръчния труд. Това води до бързо изпълнение на задачата, което в крайна сметка води до спестяване на общото време и разходи за строителния проект.


Автоматизация на работния процес има множества предимства. Но готови ли са строителните компании да заменят част от екипа си с роботи? Предстои да разберем в близките 10 години.Източници: ABB Robotics


29 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page