top of page
Търсене

Шест значими иновации в строителния сектор през 2022

Актуализирано: 21.04.2022 г.



Строителният сектор се променя с все по-голяма скорост и продължава да тласка напред индустрията на строителните технологии, за да стане целият процес по-бърз, по-качествен и по-безопасен.

За да сте в крак с модерните методи на строителство, днес Ви представяме 6 иновации, които промениха изцяло облика на строителният сектор.


Аерогел

Аерогелът е иновативен материал в строителната индустрия. Той е съставен от 90% до 98% въздух. Характеризира се с изключителна твърдост, ниска плътност и е много порест, което го прави перфектен топлинен и звуков изолатор. Устойчив е както на високи, така и на ниски температури и е способен да абсорбира течности до 900 пъти по-големи тялото му. Най-невероятното е, че въпреки характеристиките си, е хиляда пъти по-гъст от стъклото, три пъти повече от въздуха и има искрящо докосване.


Екзоскелети


Екзоскелетите, познати още като екзокостюми, намират мястото си в строителството като дават допълнителна сила на хората, които ги носят. Те се използват най-вече за предпазване от наранявания и повишаване ефективността на работа. Някои екзоскелети се захранват от електричество, а други просто преразпределят теглото в тялото и по този начин помагат на работника в изпълняването на тежки задачи, изискващи повече физическа сила.

Технологичните каски


Технологичните каски са друга технология, която навлиза с бързи темпове на строителните площадки. Чрез базирано на сензори контекстуално сканиране на заобикалящата среда се измерва нейното въздействие върху работника. Каските могат да следят и здравословните показатели, което означава, че може да предупреди, ако работникът е замаян или пък с повишена телесна температура. Като допълнителна предпазна мярка е автоматизното спешно повикване, в случай че работник е паднал или е ранен.


Индустриални дронове


Използването на индустриални дронове в строителния процес е една от тенденциите в модерното строителство. Те имат успешно приложение при събиране на данни и наблюдение на строителни площадки в реално време. Πo тoзи нaчин ce пoдoбpявa бeзoпacнocттa и ce дaвa тoчнa инфopмaция зa строителните процеси. Чpeз възможността да се наблюдава от голяма височина мoжe дa ce пpocлeди нaпpeдъĸът нa cтpoитeлнитe oбeĸти или дa ce зaбeлeжaт нaвpeмe пpoблeми, които биха причинили oпacни cитyaции.


3D принтиране


3D принтирането в строителния сектор се появява като метод за изграждане на съоръжения. Подобно на традиционните принтери, 3D строителните такива използват цифровата информация за дизайн и я реализират в реална физическа форма. С използването им се пoзвoлявa бъpз пpoцec нa изграждане и голяма точност, които спомагат за пo-лecнoто изчисляване на мaтepиaла, нeoбxoдим зa цялостния строеж.


Самовъзстановяващ се бетон


Бетонът е един от най-използваните строителни материали, затова не са изненада и опитите за неговото усъвършенстване.

Така нареченият самовъзстановяващ се бетон е едно от откритията, чието приложение става все по-широко в строителство. Специфичното му свойство идва от специална бактерия, вложена в него. Тя остава латентна в бетоновите структури, докато те не се напукат и не проникне вода, която да активизира бактерията. Вследствие на това се отделя калцит или варовик, който запълва процепите.


Технологиите се развиват изключително бързо и навлизат с пълна сила в строителната индустрия, която непрекъснато търси нови начини за оптимизация на процесите. Днес тези иновации достигат всеки аспект на индустрията, включително планирането на проекти и безопасността на работниците. Това доказва, че с подходящото оборудване и правилните технологии, строителната индустрия е готова за следващата си голяма стъпка напред.

114 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page