top of page
Търсене

Зелената линия на София

Очаква се експлоатацията на Линия 3 да намали вредните газове в атмосферата с над 11 хиляди тона годишно


Първата част от новата, трета линия на столичното метро беше въведена в експлоатация през август 2020 г. Тя включва централния участък на Линия 3 – бул. Вл. Вазов /МС “Хаджи Димитър“/ - Орлов мост – НДК - кв. Красно село /МС “Красно село“/ с трасе с дължина 8 км и 8 метростанции.


Строителството на отсечката започна през 2016 г. и приключи през декември 2019 г., като в изграждането на трасето беше използвана немската тунелопробивна машина „Витоша”. “Метрополитен” ЕАД прогнозира перспективно натоварване на 110 хиляди пътници дневно в новия лъч на метрото. Новата линия увеличи и общия брой на превозвани пътници с подземния столичен транспорт, като той е очакван да надвиши половин милион пътника на ден. Увеличението на пътниците ще спомогне за намалението на трафика по улиците и булевардите над трасето с 25%, като прогнозно ще намали с 14 хиляди дневно броя на автомобилите в движение. Тези очаквани спадове в трафика на София биха имали положително въздействие върху околната среда, като се очаква, че експлоатацията на Линия 3 да намали вредните газове в атмосферата с над 11 хиляди тона годишно.

Екипът на БС Конструкция участва в изграждането на Зелената линия на софийското метро, с метростанция “Булевард България“, която беше отличена със специална награда в националния конкурс „Сграда на Годината“.

82 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page