top of page
Търсене

Широко приложение на открития способ в Софийското метро


В поредицата посветена на съвременните технологии в строителството на метро, вече ви разказахме за Миланския способ и за Нов Австрийски метод. Друг, много често използван начин е така наречения Открит способ, по който са построени част от метростанциите в софийското метро.



Същност


Същността на строителството по открит способ се състои в изпреварващо разработване на почвите в котлован с откоси или в котлован с укрепени стени , изграждане на конструкцията на тунела или метростанцията в него, изпълнение на хидроизолацията на съоръженията и обратна засипка на изградената конструкция с вертикална планировка и възстановяване на терена над нея. В така построените носещи конструкции на тунелите и метростанциите се изпълняват необходимите вътрешни конструкции, релсови пътища, архитектурни работи и монтаж на технологичното оборудване на системите за управление и функциониране на метрото. Прилагат се предимно масивни укрепвания с голяма коравина, което позволява строителството да се извършва в непосредствена близост до съществуващи сгради и съоръжения без да се застрашава тяхната цялост. В отделни случаи тези укрепвания са решени като част от носещата конструкция на метростанциите и тунелите.


Приложение


По подобен начин са строени първите метростанции от участъка пл. Св. Неделя - ж. к. Люлин и три от станциите от пл. Св. Неделя до ж. к. Младост. Приложен е и на част от станциите от Линия 2 – “Лъвов мост”, “НДК”, “Европейски съюз”, “Дружба” и др.


Предстоящо


През 2021 г. ще започне строителството на разширението на третата линия на столичното метро по бул. "Владимир Вазов" в участъка от откритата наскоро метростанция "Хаджи Димитър" до квартал "Левски Г". Чрез открит способ и по Милански метод се предвижда да бъдат изградени и Метростанциите "Бул. Вл. Вазов", "Стадион Георги Аспарухов" и "Тракия". Те са част от третия етап от изграждането на третата метролиния включва ново 3-километрово трасе с 3 метростанции, които ще обслужват кварталите "Хаджи Димитър" и "Левски Г". Станция "Бул. "Вл. Вазов" ще се строи изцяло по открит способ. Тунелите между станциите "Бул. Вл. Вазов" и "Тракия" са планирани за строителство по открит способ в укрепен изкоп, а тези между "Тракия" и вече работещата станция "Хаджи Димитър" - по нов австрийски тунелен метод.

258 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page