top of page
Търсене

Нов австрийски тунелен метод

Продължаваме с поредицата, в която ви представяме най-популярните методи за строителство на метро. В следващите редове разказваме за новият австрийски метод, който е един от най-често използваните способи, осигуряващ гъвкавост и  безопасност


Новият австрийски тунелен метод, техника за модерно проектиране и изграждане на тунели, е един от приложените способи при строежа на метрото София.  Новият австрийски метод е разработен между 1957 и 1965 г. от австрийските инженери Леополд Мюлер, Ладислаус фон Рабцевич и Франц Пахер. През 1980 г. Австрийският национален комитет за подземно строителство предлага официална дефиниция: “Новият австрийски метод е една концепция, според която скалите или почвите около напречното сечение на изработката чрез активиране на един носещ скален (земен) пръстен се превръщат в носещ строителен елемент”. Основната идея на метода е да се подпомогне по изкуствен начин оформянето на защитна зона около подземния изкоп и превръщането на масива от натоварваща в носеща среда.

Това се постига чрез използването на деформируем крепеж, чрез който се създава възможност за деформиране на подземната изработка. Вследствие на тези деформации (от порядъка на милиметри) се получава преразпределение на напреженията в масива и се подпомага образуването на облекчителен свод.

По новият австрийски метод са построени редица подземни съоръжения – метрата във Виена, Мюнхен, Франкфурт и др.; Шейканският тунел (53 km), свързващ островите Хоншу и Хокайдо в Япония; тунелът под протока Ламанш, прокаран от страната на Англия и др.В изграждането на Софийското метро, новият австрийски метод е прилаган за връзката на метростанцията на стадион В. Левски и тунела под бул. Драган Цанков пред националното радио. Поради спецификата на геоложките условия, дълбоките подземни води и значителната дълбочина на заложение на тунелите от втория метродиаметър в участъка под бул. Черни връх от хотел "Хемус" до бул. "Дж. Баучер" строителството им е извършено по Нов австрийски метод. В последствие с него е изпълнен и тунелът до следващата станция по Линия 2 – МС „Витоша”, както и някои обекти от Линия 3 – тунела от Малък градски театър „Зад канала” до бул. "Владимир Вазов" и част от трасето в кв. "Овча купел".Екипът на БС Конструкция участва в изграждането на новите линии на софийското метро. Метростанциите “Булевард България”,  “Ломско шосе” и “Красна село”  са открояваща част от нашето портфолио.  Екип от близо 100 професионалисти в областта на пътното и инфраструктурно строителство, бяха ангажирани с реализирането на проектите . За изпълнението на проекта за метростанция “Ломско шосе”, включващ метростанция, естакада с дължина 1250 м и два моста, БС Конструкция печели награда за „Проект с най-значим принос в развитието на градската среда“ в престижния национален конкурс Сграда на годината през 2012 г.

598 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page